Фестивала на лалето в Истанбул!

Дати на отпътуване:  
Код на програма: E-12

Продължителност: 4 дни / 3 нощувки

Маршрут: Севлиево - Габрово - Казанлък - Стара Загора - Истанбул - Стара Загора - Казанлък - Габрово - Севлиево

Вид транспорт: Автобус Автобус

Цена от: 259 лв.


Дата Цена Резервирай

ОФЕРТАТА Е ИЗТЕКЛА!
Моля проверете други наши предложения за Екскурзии Турция


 

1-ви ден
Отпътуване от Севлиево в 01:00ч., в 01:30ч. от Габрово за Турция. Следобяд пристигане в Истанбул. Посещение на търговски център "Forum Istanbul" - един от най-посещаваните търговски центрове в Истанбул и един от най-големите в Европа. Свободно време за шопинг или разглеждане на Аквариума „Тюркуазу” /Входната такса за Аквариума - 94 TL,. Заплаща се предварително в турски лири./
Настаняване в хотел.
 Около 18:30 ч. /по желание/ екскурзия до квартал Левент с посещение на една от най – високите сгради в Европа с височина 234 м. - небостъргач Сапфир, с изкачване с асансьор до последния етаж, за да се насладим на уникалната панорама и кино 4D – виртуална разходка из Истанбул. /Цена на тура с включен билет за асансьор до последния етаж и 4D-кино: 20 евро/ Прибиране в хотела.Нощувка.
 
2-ри ден.
Закуска. ПОДАРЪК! Обзорна автобусна обиколка на Истанбул „Два континента” – преминаване покрай двореца „Топ Капъ”, базиликата „Св.София”, Египетския пазар, кулата „Галата”, двореца „Долмабахче”, над залива „Златния рог” и по висящия мост над Босфора навлизане в азиатската част – фото-пауза, откъдето се открива красива гледка към европейската част на Истанбул и Босфора. Посещение на  българската църква “Св. Стефан” /издигната през 1896 г., тя е изцяло сглобена от железни части, проектирани и изработени в Австрия и пренесени след това с кораб до тук/ (от 06.09.11 г. в реставрация) и пешеходен тур с посещение на: площада Хиподром с трите колони /Змийската колона, Египетския обелиск и Порфирогенната колона/ и Синята джамия. Свободно време с възможност за индивидуално посещение на "Капалъ Чарши", Египетския пазар или водохранилището „Йеребатан“.

Вечерта по желание: Панорамна обиколка на нощен Истанбул – турът стартира от квартал Лалели – търговската част на Европейския Истанбул, където са разположени и хотелите, преминава се покрай Сулукуле и Крепостните стени на града. Обиколката продължава към хълма Еюп. До историческото кафене Пиер Лоти на върха на хълма изкачването става със закрит кабинков лифт. От това мястото на върха се открива зашеметяваща панорама към нощния град, разкрит като на длан от най-високата точка в Истанбул. Възможност за кафе пауза и снимки на историческото кафене /Цена на тура: 15 евро с включени билети за лифта до кафене „Пиер Лоти“/.
Нощувка.

 
3-ти ден.
Закуска. Свободно време или програма по желание: посещение с екскурзовод на новия султански дворец „Долмабахче сарай“ на Босфора. „Долмабахче“ означава „запълнена градина” и се отнася за малкото пристанище, което било затрупано, за да се построи прекрасният дворец. След няколкото пожара султан Абдулмеджит І, който намирал стария дворец Топкапъ за старомоден, издигнал там днешния „Долмабахче“ в турско–ренесансов стил. Възползвайте се от вашия престой в Истанбул, за да видите официална резиденция на султаните до 1876 г. След обявяването на Турция за република, Мустафа Кемал Ататюрк го използва при посещенията си в Истанбул. Той умира там на 10.11.1938 г. след дълго боледуване. /Цена на тура: 25 евро с включена входна такса за двореца, трансфер и екскурзоводско обслужване/.
Следобяд: Свободно време или мероприятие срещу доплащане:
Разходка с корабче по Босфора – продължава около 1,5 часа като през това време екскурзовод на български език разказва подробно за обектите по европейския и азиатския бряг: кварталите на различните общности, двореца Долмабахче, местността Ортакьой, диско-клуб Рейна, единствения изкуствен остров в Босфора, двореца Бейлярбей, къщата на Инджи от сериала „Перла”, Девическата кула, за която ще чуете и интересни легенди, кулата Галата и други интересни места /Цена на тура: 16 евро/. Прибиране в хотела.

Свободно време или програма по желание:
ПОДАРЪК! Разходка до парка ЕМИРГАН (парка на лалетата) - Едно от най-красивите места в Истанбул, особено през пролетта – сезонът на лалетата. Фестът започва още в края на март и малко обръща традиционната европейска представа за нидерландското цвете. Оказва се, че гордостта на Холандия е всъщност емигрант от Балканите. Луковиците на лалето са пренесени до Ниската земя от Османската империя по времето на Сюлейман Великолепни през XVI век. Търговците от известния Египетски пазар, които продават и луковици от десетки сортове, твърдят, че някога лалето било на кантар със златото. От едната страна на теглилката слагали луковичките на султанското цвете, от другата жълтици, докато се изравни везната. С калиграфията и писането има любопитна подробност - три думи в османския турски език се изписват с едни и същи букви и имат една и съща числена стойност - аллах, лале и хилял (полумесец). Това прави лалето божествено и показва, че присъствието му върху мимбера в джамията не е било просто въпрос на мода или стил.
 Нощувка.

 
4-ти ден
Закуска. Отпътуване за България и попътно посещение на Одрин. Кратка туристическа програма в центъра на града: джамията "Селимие" - символа на Одрин, построена през 1575 г. по проект на българският еничар Мимар Синан . Свободно време. Oтпътуване за България и късно вечерта прибиране в Габрово и Севлиево.

 • транспорт с лицензиран автобус;
 • 3 нощувки със закуски в хотел  3* в Истанбул;
 • екскурзоводско обслужване по целия маршрут;
 • обиколка на Истанбул с екскурзовод на български език;
 • посещение на парка Емирган;
 • посещение на Българската църква Свети Стефан;
 • посещение на „Forum Istanbul”;
 • туристическа програма в Одрин;
 • медицинска застраховка(с доплащане за лица над 65 г.);
 • посещение на новия султански дворец „Долмабахче“ – 25 евро;
 • разходка с корабче по Босфора – 16 евро; 
 • екскурзия „Нощен Истанбул“ – 15 евро
 • посещение на „Истанбул Сапфир“ и 4D-кино – 20 евро
 • Посещение на  „Св.София” с екскурзовод и включена входна такса - 20 евро
 • Посещение надвореца „Топ Капъ” с екскурзовод и включена входна такса - 20 евро
 • входни такси
 • доплащане за еднинична стая - 130 лв
 Входни такси:  аквариума във Форум Истанбул (94 TRL )
Полезна информация за Турция  текст текст текст текст

Оферта № Е12

БЛОГ / ПЪТЕВОДИТЕЛ

Абонирайте се за нашите специални предложения