Фестивала на лалето в Истанбул!

Дати на отпътуване:   22.04.2022
Код на програма: E-148

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Вид транспорт: Автобус Автобус

Цена от: 199 лв.


Дата Цена Резервирай
22.04.2022 от 199 лв. резервация
 

1-ви ден 
Отпътуване от Севлиево в 01:00ч.( Кауфланд ) и Габрово ( Дом на хумора и сатирата ) в 01:30ч. , за Турция. След обяд пристигане в Истанбул. ПОДАРЪК! Посещение на търговски център "Forum Istanbul" - един от най-посещаваните търговски центрове в Истанбул и един от най-големите в Европа. Свободно време за шопинг или разглеждане на Аквариума „Тюркуазу” /Входната такса за Аквариума - Заплаща се на място в турски лири./
ПОДАРЪК! Разходка до парка ЕМИРГАН (парка на лалетата) - Едно от най-красивите места в Истанбул, особено през пролетта – сезонът на лалетата. Фестът започва още в края на март и малко обръща традиционната европейска представа за нидерландското цвете. Оказва се, че гордостта на Холандия е всъщност емигрант от Балканите. Луковиците на лалето са пренесени до Ниската земя от Османската империя по времето на Сюлейман Великолепни през XVI век. Търговците от известния Египетски пазар, които продават и луковици от десетки сортове, твърдят, че някога лалето било на кантар със златото. От едната страна на теглилката слагали луковичките на султанското цвете, от другата жълтици, докато се изравни везната. С калиграфията и писането има любопитна подробност - три думи в османския турски език се изписват с едни и същи букви и имат една и съща числена стойност - аллах, лале и хилял (полумесец). Това прави лалето божествено и показва, че присъствието му върху мимбера в джамията не е било просто въпрос на мода или стил.. Настаняване в хотел.
Около 17:30 ч. /по желание/ екскурзия до квартал Левент с посещение на една от най – високите сгради в Европа с височина 234 м. - небостъргач Сапфир, с изкачване с асансьор до последния етаж, за да се насладим на уникалната панорама и кино 4D – виртуална разходка из Истанбул. /Цена на тура с включен билет за асансьор до последния етаж и 4D-кино: 20 евро/ Прибиране в хотела. Нощувка. 


2-ри ден 
Закуска. Свободно време или програма по желание: посещение с екскурзовод на новия султански дворец „Долмабахче сарай“ на Босфора. „Долмабахче“ означава „запълнена градина” и се отнася за малкото пристанище, което било затрупано, за да се построи прекрасният дворец. След няколкото пожара султан Абдулмеджит І, който намирал стария дворец Топкапъ за старомоден, издигнал там днешния „Долмабахче“ в турско–ренесансов стил. Възползвайте се от вашия престой в Истанбул, за да видите официална резиденция на султаните до 1876 г. След обявяването на Турция за република, Мустафа Кемал Ататюрк го използва при посещенията си в Истанбул. Той умира там на 10.11.1938 г. след дълго боледуване. /Цена на тура: 25 евро с включена входна такса за двореца, трансфер и екскурзоводско обслужване/.
Следобяд: Свободно време или мероприятие срещу доплащане:
Разходка с корабче по Босфора – продължава около 1,5 часа като през това време екскурзовод на български език разказва подробно за обектите по европейския и азиатския бряг: кварталите на различните общности, двореца Долмабахче, местността Ортакьой, диско-клуб Рейна, единствения изкуствен остров в Босфора, двореца Бейлярбей, къщата на Инджи от сериала „Перла”, Девическата кула, за която ще чуете и интересни легенди, кулата Галата и други интересни места /Цена на тура: 16 евро/. Прибиране в хотела.
Вечерта по желание: Пожелание Нощна разходка - новата атракция на Истанбул – Water Garden, където освен да се полюбувате на ослепителното лазерно шоу на пеещите фонтани, ще имате възможност и да похапнете в някой от гурме ресторантите, предлагащи неустоими изкушения. Water Garden се намира в Азиатската част. Цена на тура: 15 евро . Нощувка.


3-ти ден 

Закуска. ПОДАРЪК! Обзорна автобусна обиколка на Истанбул „Два континента” – преминаване покрай двореца „Топ Капъ”, базиликата „Св.София”, Египетския пазар, кулата „Галата”, двореца „Долмабахче”, над залива „Златния рог” и по висящия мост над Босфора навлизане в азиатската част – фото-пауза, откъдето се открива красива гледка към европейската част на Истанбул и Босфора. Посещение на  българската църква “Св. Стефан” /издигната през 1896 г., тя е изцяло сглобена от железни части, проектирани и изработени в Австрия и пренесени след това с кораб до тук/  и пешеходен тур с посещение на: площада Хиподром с трите колони /Змийската колона, Египетския обелиск и Порфирогенната колона/ и Синята джамия. 
Около 13:00ч. отпътуване за България и късно вечерта прибиране в Севлиево и Габрово .

 • транспорт с лицензиран автобус;
 • 2 нощувки със закуски в хотел  3* в Истанбул;
 • екскурзоводско обслужване;
 • обиколка на Истанбул с екскурзовод на български език;
 • посещение на парк ЕМИРГАН;
 • посещение на Българската църква Свети Стефан;
 • посещение на „Forum Istanbul”;
 • медицинска застраховка (с доплащане за лица над 65 г.);
 • посещение на новия султански дворец „Долмабахче“ – 30 евро;
 • Доплащане за застраховка на лица над 65 г - 3 лв на ден
 • Входни такси: аквариума във Форум Истанбул (100 TRL)
 • Доплащане за настаняване в еднинична стая :100 лв
 • Посещение на двореца „Топ Капъ” с екскурзовод и включена входна такса - 20 евро
 • посещение на „Истанбул Сапфир“ и 4D-кино – 20 евро
 • екскурзия „Нощен Истанбул“ – 15 евро
 • разходка с корабче по Босфора – 17 евро;

Оферта № Е148

БЛОГ / ПЪТЕВОДИТЕЛ

Абонирайте се за нашите специални предложения