Какво да правим, ако полетът ни закъснее или бъде отменен?

09 Януари 2019 г.
В епоха, когато въздушният транспорт е основно средство за придвижване на дълги разстояния, точността на полетите е от ключово значение. Пътувайки със самолет по работа или по лични дела, очакваме да получим бърз и комфортен превоз и да пристигнем навреме. Когато отидем на летището и установим, че полетът ни се движи с голямо закъснение или е отменен поради някакви обстоятелства, това е много неприятна изненада, свързана със загуба на време, пари и нерви, от която ежегодно са потърпевши няколко милиона самолетни пътници в Европа.

В случай, че полетът ни закъснее или бъде отменен, авиокомпанията, с която пътуваме, ни дължи (финансово) обезщетение от 250 до 600 евро. Съществуват обаче определени условия, за да вземем компенсацията! Имаме право на тази компенсация в 3 случая:
 1. Ако полетът бъде отменен, а не сме уведомени за това 2 седмици по-рано;
 2. Ако не ни разрешат да се качим на борда, тъй като авиокомпанията е продала повече билети от местата в самолета;
 3. Ако (пристигането на) полетът ни закъснее с  3 часа или повече.

При отменен полет, авиокомпанията е длъжна да предложи алтернативен полет/маршрут (премаршрутиране) или да ни възстанови платената сума за билета. Тя е длъжна да докаже дали и кога ни е информирала, че полетът е отменен.

Докато чакаме новия полет, въздушният превозвач е длъжен да ни осигури храна и напитки, съобразени с времето за изчакване, да ни настани в хотел от минимум 2 звезди (ако е нужно преспиване), както и да гарантира транспорта от и до него. Авиокомпанията трябва да ни осигури и 2 телефонни разговора/имейла.

В случай, че не получим подобна помощ от превозвача, трябва да запазим всички касови бележки и фактури за направените разходи, за да могат те да ни бъдат възстановени от авиокомпанията на по-късен етап - когато си ги потърсим.

Като граждани на Европейския съюз можем да получим и парична компенсация по силата на Европейски регламент 261/2004, който важи за всички полети, излитащи от летище в ЕС (+ тези в Швейцария, Норвегия и Исландия). Имаме право на обезщетение и за полети, пристигащи в ЕС от страни извън него, ако авиокомпанията има седалище в ЕС.

В случай че пътуваме на кратки разстояния в ЕС (по-малко от 1500 км), за всяко закъснение над 3 часа ни се полагат по 250 евро. Ако летим на разстояние от 1500 до 3500 км в границите на ЕС, компенсацията е 400 евро. При дълъг полет (над 3500 км), свързан с ЕС, дължимата от авиокомпанията сума е 600 евро. Ако закъснението/отмяната се дължи на извънредни обстоятелства, като лошо време, стачка или заплаха на сигурността, превозвачът не ни дължи обезщетение. В случай, че полетът закъснее заради техническа неизправност на самолета или проблем с екипажа, отговорност носи авиокомпанията и имаме право на компенсация. При това положение е нужно да запазим номера на билета и на резервацията ни, както и да си запишем точния час на кацането на полета ни, за да може да изчислим закъснението правилно.

Ако превозвачът ни откаже помощ или обезщетение, можем да подадем жалба до съответния национален регулатор. В България това е Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”. За процедурата и необходите документи за подаване на оплакване може да научите повече тук. Можем да подадем жалбата самостоятелно и да опитаме сами да си извоюваме обезщетението, но е нужно да вложим време и търпение, както и да познаваме законите и правата ни. Най-лесният начин да получим дължимата компенсация е с помощта на специализирани интернет платформи, които работят в услуга на засегнатите пътници. Получавайки необходимите данни за пътниците и полета, те проверяват дали пътуващите имат право на обезщетение и преговарят с авиокомпаниите. Използвайки услугите на подобни компании, не дължим никакви първоначални такси. Ако искът е успешен, платформите си удържат между 20 и 30% от сумата с включено ДДС. Цялата процедура заедно с изплащането на парите обикновено отнема между 5 и 8 седмици.


 


Всички новини »

Екскурзии по дестинации

Екскурзии до АвстрияЕкскурзии до АржентинаЕкскурзии до АрменияЕкскурзии до БразилияЕкскурзии до БългарияЕкскурзии до ГерманияЕкскурзии до ГърцияЕкскурзии до ДанияЕкскурзии до ДоминиканаЕкскурзии до Дубай-ОАЕЕкскурзии до ЕгипетЕкскурзии до ЗанзибарЕкскурзии до ИзраелЕкскурзии до ИсландияЕкскурзии до ИспанияЕкскурзии до ИталияЕкскурзии до ЙорданияЕкскурзии до КитайЕкскурзии до Македония Екскурзии до МексикоЕкскурзии до МианмарЕкскурзии до МонголияЕкскурзии до ПортугалияЕкскурзии до РумънияЕкскурзии до РусияЕкскурзии до СловакияЕкскурзии до СърбияЕкскурзии до ТаджикистанЕкскурзии до ТайландЕкскурзии до ТанзанияЕкскурзии до ТурцияЕкскурзии до УзбекистанЕкскурзии до УнгарияЕкскурзии до ФранцияЕкскурзии до ЧехияЕкскурзии до ШвейцарияЕкскурзии до Южна КореяЕкскурзии до Япония

БЛОГ / ПЪТЕВОДИТЕЛ

Абонирайте се за нашите специални предложения