10 забележителни факта за Санкт Петербург!

26 Февруари 2020 г.

Той е четвъртият по големина град в Европа и най-северното населено място в света с население от над 1 млн. души.

Наричат го "Венеция на Севера" и Питер, а официалното му име е сменяно цели четири пъти.

Това е градът, който е дом както на най-големия музей за изкуство на Земята, така и на един от най-добрите барове в света през 2019 г. - El Copitas.

Вижте 10 забележителни факта за Санкт Петербург - един от най-красивите градове на планетата: 


1. Санкт Петербург е разположен при вливането на река Нева във Финския залив на Балтийско море. Тя носи водите си през него в продължение на цели 28 км, а в пределите на града са разположени още около сто реки и потоци, чиято обща дължина достига 282 км. В края на 19 век в делтата на Нева има цели 101 острова, но от тях днес са останали само 42.

2. В самия Санкт Пербург има 342 моста. Заедно с тези предградията броят им достига около 800. Най-дългият от тях е Болшой Обуховский, който се простира на 2824 м.  Най-широк пък е Синият мост със своите 99.5 м. Той е и един от най-широките в света. Подвижните мостове в града са 12, като се вдигат през нощта и се спускат рано сутрин. Това обаче затруднява придвижването между някои квартали на града. 

3. В Санкт Петербург можете да се насладите на така наречените "бели нощи". Те започват от края на май, когато слънцето никога не залязва напълно. Сумракът се заменя от истинска нощ след 17 юли. 

4. Ермитажът е най-големият музей за изкуство в света. Той се посещава от около четири милиона души годишно, но никой досега не е успял да види цялата му колекция. Смята се, че ако посетител отделя по около една минута на всеки експонат, прекарвайки в музея осем часа дневно, ще му отнеме повече от десетилетие, за да го обиколи целия. Общата дължина на близо 400-те му зали е 22 километра.

5. Катедралата Свети Исаак е четвъртата по големина в света (по обем под купола). Колкото и парадоксално да звучи, именно това я спасява от унищожение по време на Втората световна война. Смята се, че нацистките войски са използвали купола й като ориентир за наблюдение. Поради тази причина ценни музейни предмети, за които е било невъзможно да бъдат изнесени от града, се съхраняват в мазетата й.

6. Петербургското метро е едно от най-дълбоките в света. Най-дълбоката станция е Адмиралтейская, която е разположена на дълбочина от 86 м под земята. По-дълбоки станции на метрото има само в Киев и Северна Корея. Строителството на метрото в Санкт Петербург започва на 3 септември 1947 г. То е открито тържествено на 15 ноември 1955 г.

7. Невски проспект - най-популярната улица в Санкт Петербург, всъщност, е най-топлата част на града. Температурната разлика с предградията през лятото е 2–3 градуса, а през зимата с 10-12 градуса по-висока. Около 2 милиона души пътуват всеки ден по централната улица на града, сочи статистиката. Тя е особено привлекателна и за туристите със своите куп забележителности, ресторанти, магазини и кафенета.

8. Александровската колона, висока 47.5 метра и тежаща около 700 тона, стои на мястото си вече близо 200 години единствено благодарение на собствената си тежест. Отначало жителите на Санкт Петербург се страхували да минават покрай колоната и я заобикаляли. Тогава авторът на паметника Огюст дьо Монферан започнал да се разхожда всеки ден близо до него, убеждавайки всички в безопасността му.

9. Санкт Петербург е столица на трамваите. Дължината на трасето на този вид градски транспорт в града обхваща повече от 600 км. Този факт е вписан в Книгата на рекордите на Гинес. Всъщност, това е градът, в който през 1837 г. е открита първата руска железница Санкт Петербург - Царско село.

10. Санкт Петербург е едно от най-добрите места за посещение през 2020 г., според Rough Guides. Градът е включен в класацията The Rough Guide to 100 Best Places on Earth. 

 Всички новини »

БЛОГ / ПЪТЕВОДИТЕЛ

Абонирайте се за нашите специални предложения