7-те най-красиви манастира в България

06 Август 2018 г.
 

Независимо дали човек е вярващ или не, той трябва да оценява ролята, която българските манастири са изиграли за запазване на духа и самосъзнанието ни като нация. Освен това страната ни може да се похвали с наистина красиви религиозни центрове. Ето кои са най-впечатляващите от тях според Expert.bg.

Рилски манастир

 

Най-големият български манастир редовно попада в престижни световни класации за религиозни и културни паметници. Намира се в Рила планина, близо до Благоевград. Построен е на мястото на стара постница през 927-941 г. от Иван Рилски и днес носи името на светеца. Кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс, като на върха ѝ има параклис с ценни фрески от 14 век.

Бачковски манастир

Това е вторият по големина манастир у нас. Разположен е в долината на река Чая, на около 10 км южно от Асеновград. Манастирът е основан през 1083 г. от грузинци. В двора му са погребани екзарх Стефан и патриарх Кирил. Има собствен музей, в който могат да се видят образци на църковното изкуство от различни периоди.

Троянски манастир

На трето място по големина у нас, намира се на 10 км от Троян. Основан е около 1600 г. от игумен Калистрат. Църквата в комплекса е изрисувана със стенописи от Захари Зограф, най-известните от които са неговият автопортрет и „Колело на живота“ на външната ѝ стена. В Троянския манастир е бил послушник и българският патриарх Максим, който e погребан в манастирската църква зад иконата на Св. Богородица Троеручица.

Гложенски манастир

Манастирът се намира в близост до село Гложене и град Тетевен. До него се стига по тесен път, който се изкачва високо в планината. Основан е в началото през 1224 г. и е реконструиран през XV—XVI век. Легендата разказва, че манастирът е построен от киевския княз Георги Глож, който дал името и на село Гложене. В близост до него се намира мястото, на което Васил Левски е основал първият революционен комитет.

Соколски манастир

Манастирът е разположен в местността Соколова пещера по горното течение на река Янтра, сред северните склонове на Стара планина, на 4 километра южно от етнографското селище Етъра и на 12 километра югоизточно от Габрово. Основан през 1833 година от Архимандрит Йосиф. Църквата и първата жилищна сграда са построени от известния първомайстор Константин от Пещера. В двора с жилищните корпуси се намира известната Соколска чешма, която се сочи за дело на първомайстор Никола Фичев.

Черепишки манастир

Намира се в Искърско дефиле, в подножието на огромни скали с множество пещери. Основан е по време на управлението на цар Иван Шишман през Втората българка държава, но е бил разрушен при турското робство. Манастирът е любимо място за Иван Вазов, където той е написал един от най-популярните са разкази - „Една българка“.

Роженски манастир

„Свето Рождество Богородично“ е най-големият манастир в Пиринския край и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. Намира се в близост до село Рожен. В манастира е сниман филмът „Време разделно“. На 200 метра от него е гробът на революционера Яне Сандански.Всички новини »

Екскурзии по дестинации

Екскурзии до АвстрияЕкскурзии до АржентинаЕкскурзии до АрменияЕкскурзии до БразилияЕкскурзии до БългарияЕкскурзии до ГерманияЕкскурзии до ГърцияЕкскурзии до ДанияЕкскурзии до ДоминиканаЕкскурзии до Дубай-ОАЕЕкскурзии до ЕгипетЕкскурзии до ЗанзибарЕкскурзии до ИзраелЕкскурзии до ИсландияЕкскурзии до ИспанияЕкскурзии до ИталияЕкскурзии до ЙорданияЕкскурзии до КитайЕкскурзии до Македония Екскурзии до МексикоЕкскурзии до МианмарЕкскурзии до МонголияЕкскурзии до ПортугалияЕкскурзии до РумънияЕкскурзии до РусияЕкскурзии до СловакияЕкскурзии до СърбияЕкскурзии до ТаджикистанЕкскурзии до ТайландЕкскурзии до ТанзанияЕкскурзии до ТурцияЕкскурзии до УзбекистанЕкскурзии до УнгарияЕкскурзии до ФранцияЕкскурзии до ЧехияЕкскурзии до ШвейцарияЕкскурзии до Южна КореяЕкскурзии до Япония

БЛОГ / ПЪТЕВОДИТЕЛ

Абонирайте се за нашите специални предложения