По стъпките на българските будители!

Дати на отпътуване:  
Код на програма: E-323

Продължителност: 2 дни / 1 нощувка

Маршрут: Севлиево – Габрово - Калофер - Карлово - Сопот - Копривщица - Беклемето - Троянски манастир –Севлиево – Габрово

Вид транспорт: Автобус Автобус

Цена от: 80 лв.


Дата Цена Резервирай

ОФЕРТАТА Е ИЗТЕКЛА!
Моля проверете други наши предложения за Екскурзии България


Ден 1
7:30 Отпътуване от Севлиево – „Кауфланд”,
8.00ч. - „Дом на хумора” - Габрово

Калофер е малък град, разположен в подножието на връх Ботев, на 17 км от Карлово, на 22 км от Сопот, на 56 км от Пловдив и на 164 км от столицата София. Намира се в непосредствена близост до Националния парк „Централен Балкан” и е своеобразен вход за парка.
Легендата разказва, че районът на днешния Калофер е заселен в средата на XVI век от група мъже, предвождани от Калифер войвода, които нападали преминаващите турски кервани. Заради непосилността си да се справи с Калифер войвода и хората му, султанът се принудил да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи, при условие че престанат да нападат керваните. Легендата разказва също, че мъжете си откраднали жени за невести от близкия град Сопот.
През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център. Наречен е „Алтън Калофер” (Златен Калофер).
В Калофер е роден известният български поет и революционер Христо Ботев. Днес родната му къща, превърната в мемориален комплекс, е един от най-интересните обекти за посещение в града. Там може да се научи много за революционната история на България и за един от главните участници в нея. Посещение на   националния музей “Христо Ботев”.

Град Карлово  се намира в Централна България.  Историята на града започва от новокаменната епоха. В близост до Карлово са открити останки от средновековни манастири и църкви, възникнали вероятно върху развалините на стари езически светилища. Смята се, че там са се намирали две средновековни селища - в местностите Света Троица и Свети Пантелеймон. По - късно през Възраждането се развиват занаятите - отглеждане на маслодайна роза, кована мед – казанджийство, медни домакински съдове, стъкларство; производство на барут; златарство, обущарство, дюлгерство; железарство.
Посещение къщата -музей на Васил Левски . Къщата, в която е живял Васил Левски е опожарена през Освободителната война и само каменното стълбище към зимника и скривалището са останали непокътнати. Сградата се намира в западната част на град Карлово. Строена е през 18 век от Кунчо Иванов (дядото на Васил Левски) и през 1933 година е възстановена по проект на архитекта Димитър Иванов. Към къщата-музей "Васил Левски" има експозиционна зала, която е изградена през 1965 година. В нея са представени различни документи, предмети, лични вещи, снимки на Васил Левски, Апостола на свободата. В двора на къщата-музей има паметник на Гина Кунчева, майката на Левски.

Сопот - старо българско селище, основано през XIV век. На 2 км северозападно от Сопот се извисяват крепостните зидове на средновековната българска крепост Аневско кале – част от средновековния град Копсис, процъфтявал през XIII-XIV век.
Сопот е един от центровете на Българското възраждане. Възрожденският поминък на населението е свързан най-вече със занаятчийството – вълнарство, предачество, тъкачество, абаджийство (производство на груб вълнен плат), терзийство (шиене на дрехи), воденичарство и др. Тук е открита първата на Балканския полуостров “шишеджийница” или стъкларска фабрика. Много добре развито е и розопроизводството.
Сопот е и един от центровете на националноосвободителните борби. Тук се ражда и формира като ли чност патриархът на българската литература – писателят Иван Вазов (1850 г. – 1921 г.). Посещение на  родната къща на патриарха на българската литература Иван Вазов. Радиното училище и Метоха. 

Копривщица –  малък град разположен в Същинска Средна гора по поречието на р. Тополница, е забележителен и уникален исторически резерват. Със своите калдъръмени улички, с боядисаните в ярки цветове къщи с просторни чардаци и големи стрехи, и високопланинска природа, тя пленява със своята неповторимост.
Копривщица устоява на много набези, изгаряна е неколкократно от кърджалиите, жителите й неведнъж били ограбвани и прогонвани. По-заможните копривщенци успяват да „откупят” Копривщица от турската управа, спечелват й специални привилегии и така съхраняват непокътнати българските традиции и облик на града.

Настаняване в къщи за гости ,свободно време и по желание срещу допълнително заплащане /от 20 лв./ – организирана вечеря в механа .Нощувка.

Ден 2
8:00 ч закуска.Туристическа обиколка около 2.00 – 2.30 ч. - на туристическите забележителности:
  • Къща –музей на Любен Каравелов
  • Родна къща на Димчо Дебелянов
  • Къща –музей на Тодор Каблешков
  • Лютова къща
  • Къща –музей на Георги Бенковски
 Свободно време за покупки на сувенири и обяд . 

13:00 ч. отпътуване за Троянския манастир- на 10 км от Троян е разположен третият по големина в България манастир „Успение Богородично“ или по-познат като „Троянски манастир“. Манастирът е разположен в близост до река Черни Осъм и непосредствено до село Орешака. За ранната история на манастира няма достатъчно данни но се счита, че е построен някъде около 16 век. В дългата история на манастира могат да се намерят много вдъхновяващи истории. В него са намирали убежище много хайдути, а също така и Апостолът на свободата Васил Левски. През 1872 г. Васил Левски създава таен революционен комитет в манастира. Автентиченият вид килията, в която е заседавал комитетът, може да се види и сега. На втория етаж на една от манастирските сгради можете да видите скривалището на Левски и да изслушате интересната лекция на екскурзовода.

Пристигане късно вечерта.
  • Автобусен транспорт с лицензирана транспортна фирма;
  • 1 нощувка със закуска в двойна, тройна стая в къщи за гости  2/3* в гр.Копривщица;
  • Водач от туристическата фирма по време на цялата програма;
  • Беседи в музеите;
  • Застраховка;
  • Обяди и Вечеря;
  • Входни такси на посещаваните музеи по маршрута ; 
  • Лични разходи
Калофер – музей „Христо Ботев“ възрастни 3лв., учащи/пенсионери 1лв.;
Сопот- музей „Иван Вазов“ възрастни 3лв., учащи/пенсионери 1лв.;
Копривщица 

  – за възрастни, цената е 6 лева за обиколен билет или 4 лева за всеки музей по отделно.
  - за ученици и студенти – 3 лева за обиколен билет или 2 лев за всеки отделен музей.

ЗАБЕЛЕЖКА
• Минимален брой туристи за осъществяване на екскуризията: 30 туристи.
• Срок за уведомление при недостиг минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата.
• Начин на плащане:  депозит – 30% от пакетната цена при сключване на договор, доплащане – до 14 дни преди отпътуване.При записване 14 дни преди датата на отпътуване пълно плащане с подписването на договора.
• Необходими документи: валидна лична карта
• Местата в автобуса се заемат по реда на пълноплащане на екскурзията и подписване на договор.
• Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите 

Оферта № Е323